De diëtist kan terugval op lange termijn tegengaan

Deze week kwam een dame bij me op consultatie. “Het gaat niet goed met mijn gewicht” zei ze. “ En ik ben echt geen reclame voor je praktijk!” zei ze zeer verontschuldigend. Dit laatste bleef meteen bij me hangen. Deze dame was namelijk al 10 jaar bij mij in begeleiding, om de zoveel weken maakt ze een afspraak, echt de zogenaamde “stok achter de deur”. Ongeveer 10 kg afgevallen en haar gewicht vrij stabiel kunnen houden gedurende al die jaren. Behalve dus de laatste tijd…
Ondertussen was er veel veranderd in haar leven; oma geworden van verschillende kleinkinderen, gestopt met werken, menopauze enz. Dit was de eerste keer dat ze zo teleurgesteld was. En ik moet eerlijk zijn, het pakte me wel. Want ik vind haar juist wel reclame voor mijn kantoor! Deze dame is op latere leeftijd beginnen lopen, dagelijks doet ze al haar verplaatsingen met de fiets. Een ritje van 30-60min is niets voor haar! Daarnaast heeft ze tijdens al die jaren echt een eigen gezonde kookgewoonte aangeleerd! Receptjes? Ze is de eerste om ze uit te proberen! Een fiere dame ook, die er schitterend uitziet voor haar leeftijd! En ook haar bloedwaarden zijn onder controle. Wat wil je als diëtist nog meer?
Als diëtist kan je dan op zo’n moment 2 dingen doen; ofwel het verwijtende vingertje ofwel een coachende rol. En dat eerste, neen, dat is niet ons ding! Ik heb samen met haar het gewichtsverloop eens bekeken gedurende al die jaren. En wat bleek: ze was inderdaad een beetje bijgekomen de laatste tijd maar ze weegt nog altijd 5kg minder dan 10 jaar geleden. Wat als ze toen de stap niet had gezet………?
Daarnaast hebben we bekeken wat er bij haar speelt de laatste tijd; bleek dat in haar directe omgeving een aantal mensen ernstig ziek zijn, waardoor ze zich de vraag stelt: “Waarom nog, het leven is al zo kort?”. Daarnaast bleek het ook het “net-niet verhaal” te zijn; extraatjes bij feestjes of bezoek, glaasje wijn, kleine “sneukkeltjes” tijdens de dag. Deze “sneukkeltjes” bleken wel voornamelijk fruit te zijn. Super, maar hierdoor at ze wel zeer veel fruit per dag. Dit besefte ze zelf ook! Kortom allemaal kleine veranderingen die er vaak onbewust insluipen, maar die wel betekenen dat je niet afvalt of zelfs heel langzaam bijkomt. Door de voor- en nadelen tegenover elkaar af te wegen kwam ze tot het besluit dat het inderdaad maar kleine dingen zijn, die ze snel terug kon aanpassen, en dat gezond ouder worden voor haar toch wel belangrijk is. En ze besefte dat er nu wel een kleine terugval was, maar als je dat vergelijkt met 10 jaar geleden…. Plus ze voelt zich ook beter, terwijl ze toch 10 jaar ouder is!
“Ja,” zei ze “ we vliegen er terug in!” Mijn dag kon niet meer stuk!
Een diëtist is er net als het moeilijk begint te worden. De meeste mensen kunnen zelf gemakkelijk een start maken met leefstijlverandering, maar juist het volhouden en omgaan met terugval is het moeilijkst. En dan is het heel goed dat de diëtist op dat moment kan coachen en de juiste begeleiding kan bieden. En laat “het coachen” nu net dat zijn waardoor ik, maar ook mijn collega’s, zo van onze job houden!
Recente Berichten

Geef een reactie